۱۳۹۵/۰۳/۲۲

تهیه رزومه و کاورلتر - بخش چهارم

این مطلب در ادامه  تهیه رزومه و کاور لتر - بخش اول  میباشد.

آیا رزومه شما توان مقابله با رقبا را دارد؟


آیا رزومه شما جزو رزومه های عالی است که در پنج درصد برتر قرار می گیرند؟
چند وقت پیش با مدیر استخدام یکی از شرکت های بزرگ حسابرسی صحبت می کردم، به من گفت پیش می آید که برای یک آگهی شغلی بیشتر از 500 رزومه حرفه ای به دستشان برسد. همچنین گفت که کامل خواندن همه این رزومه ها تقریبا غیر ممکنست و بنابراین تصمیم گیری هایش در مدت 15 تا 20 ثانیه اولی که رزومه را باز می کند، انجام می شود. اگر از این روش برای غربال رزومه ها استفاده نکند باید روزهای زیادی را صرف خواندن این تقاضانامه ها نماید.

چگونه 500 رزومه به 20 رزومه کاهش می یابد؟
نحوه ارائه اطلاعات در رزومه نویسی بسیار مهم است. وقتی مجبورید 500 رزومه را بررسی کنید قرار نیست وارد جزئیات شوید و یا به جستجوی جواب خاصی در آنها بپردازید. فونت های غیرمعمول، عکس و تصاویر کار خواندن را سخت می کند و بنابراین احتمال حذف رزومه بالا می رود. در عوض نقطه گذاری های بالت کار خواندن جملات را ساده می کند و برای درک آنها نیازی به گذاشتن وقت زیاد نیست.

 مواردی که باید در یک رزومه حرفه ای لحاظ شود:
·         مهارت های مرتبط
·         سوابق استخدامی
·         تجربه در صنعت (بسته به نوع شغل)
·         دستاوردهای قابل سنجش
·         طرح و ارائه حرفه ای
مواردی که هرگز نباید در رزومه باشند :
·         جمله های بیش از حد طولانی در رابطه با وظایف و مسئولیت ها
·         اطلاعات نامرتبط
·         مشخص نکردن تاریخ ها ( نباید طوری شود که خواننده خودش مجبور به حدس زدن شود)
·         نبودن نشانه هایی از حرفه ای بودن ( اگر رزومه نشان دهد که فقط ده دقیقه برایش وقت گذاشته شده، چیزهای زیادی از شخصیت نویسنده اش را آشکار می کند)
·         اشتباهات املایی

تمایز رزومه ای که شخص متقاضی نوشته با آنکه کار یک رزومه نویس حرفه ای است
اگر رزومه های زیادی دیده باشید، جدا کردن رزومه هایی که نویسنده شان یک آدم حرفه ایست کاری ندارد. بیشترین تفاوت ها در نحوه ارائه مطالب و قالب رزومه است. از دید مدیر استخدام ،توجه ما فقط به اطلاعاتی است که داخل رزومه وجود دارند و تمرکز ما فقط به استخدام فرد مناسب و آنچیزهایی است که با خود به شرکت می آورد.


نکته نهایی

با وجود رقابت های شدید برای مشاغل و با وجود سایت های آنلاین کاریابی و تقاضاهای بیشتر از قبل، داشتن رزومه ای که حرفه ای تهیه شده باشد کمک بسیار خوبی در فرآیند جستجوی کار است. رزومه یکی از مهمترین نوشته های شماست که بالقوه می تواند باعث تغییر در زندگیتان بشود. فقط قانون طلایی را در خاطر داشته باشید. رزومه یک برگه بازاریابی است و باید مهارت های شما را بفروشد. وقتی این نکته را رعایت کردید نیمی از مسر یافتن شغل جدید را پیموده اید.

تنها ده ثانیه برای درخشش رزومه شما

یکی از کتاب های مورد علاقه من با عنوان “The E Myth Revisited”  نوشته "مایکل گربر"  است. مایکل در این کتاب در مورد استراتژی های بازاریابی صحبت می کند. او می نویسد : در آگهی های تجاری تلویزیونی، گفته می شود که یا فروش کالا در سه چهار ثانیه انجام می شود یا مشتری از دست می رود. در آگهی های تبلیغاتی چاپی، آزمون ها نشان داده اند که 75 درصد تصمیم برای خرید تنها برپایه تیتر آگهی انجام می شود. در ارائه کالا و فروش حضوری، بررسی داده های موجود می گوید که فروش کالا در سه دقیقه اول صورت می گیرد یا اصلا انجام نمی پذیرد.

همین نکته ها در مورد رزومه شما هم صادق است. گزارش ها نشان می دهد که مدیر استخدام بیشتر از ده ثانیه زمان صرف تصمیم گیری برای خواندن یا حذف کردن رزومه نمی کند. زمان خیلی کمی صرف خواندن رزومه می شود چرا که این روزها مدیران استخدام بیشتر ترجیح می دهند رزومه ها را به سرعت حذف کنند  و بعد برای پیدا کردن فرد مناسب در میان باقی مانده ها جستجو کنند. وقتی زمان نوشتن رزومه تان فرا می رسد، قانون طلایی را به یاد آورید، پررنگ جلوه دادن دستاوردها و قرار دادن آنها در صفحه اول. مهم نیست  دستاوردها، مهارت ها، تجربیات و دانش شما چقدر خوب است، وقتی مدیر استخدام نتواند آنها را در ده ثانیه اول پیدا کند چون رزومه حذف خواهد شد و وقتی از جعبه ایمیل ها پاک شد هیچوقت مجددا خوانده نمی شود. رزومه برگه بازاریابی شماست. ابزار بازاریابی برای فروش قابلیت هایتان است. روی مسئله تاثیر گذاری اولیه خیلی حساب کنید، اگر رزومه حذف شود به دست آوردن شغل غیرممکن می شود. به نکته های جزئی دقت کنید، آنوقت نیمی از راه به دست آوردن شغل را پیموده اید.

فهرست کردن دستاوردها در رزومه
همیشه در ذهنتان این نکته بسیار مهم را داشته باشید که دستاوردها مسئله اساسی و حیاتی هر رزومه ایست. وجود دستاوردها همیشه مورد انتظار است بنابراین حتما آنها را لحاظ کنید تا به رزومه تان ارزش و عمق ببخشید. بسیاری فقط به دلیل اینکه نمی دانند چگونه دستاوردهایشان را روی کاغذ بیاورند، از لحاظ کردن آنها صرفنظر می کنند.
بهترین دستاوردها همیشه مشخص و معین هستند. برای مثال در بسیاری از رزومه نوشته می شود: "کمک به افزایش فروش " ولی چنین عبارتی اصلا موثر و کارامد نیست. در صورتیکه عملکرد شما باعث بالا رفتن سطح فروش شده است،به این سوالات جواب بدهید : برای دست یافتن به افزایش فروش چه کارهایی انجام دادید؟ آیا برای پیشبرد کسب و کار فن و شیوه جدیدی را پیاده سازی کردید؟ به جای عبارت قبلی چیزی شبیه به این جمله را به کار ببرید: "بالا بردن فروش شرکت به اندازه  x درصد ظرف یک دوره 6 ماهه با مطرح کردن شیوه های جدید در افزایش بازدهی ". چنین جمله ای برای خواننده مشخص می کند که شما چه کرده اید، چطور این کار را انجام داده اید و چقدر در انجام آن موفق بوده اید.
در استفاده از عبارات کلی مثل " کار کردن به شکلی موثر در گروه" یا " نشان دادن وظیفه شناسی" دقت کنید.  به شما اطمینان می دهم که خیلی ها چنین جملاتی در رزومه هایشان می نویسند، بنابراین لازمست که در این رقابت شما خود را از دیگران متمایز کنید و یکی از معدود کسانی باشید که با نشان دادن چگونگی نایل شدن به موفقیت های قبلی رزومه تان را تشخص می بخشید.یادتان باشد که مدیر استخدام شما را به هیچ وجه نمی شناسد و لازمست که تا حد ممکن در چشم او خاص جلوه کنید. فهرست کردن موفقیت ها راه خوب و موثری برای این کار است و مطمئنا به شما کمک می کند تا زمان بیشتری در این رقابت دوام بیاورید.

آیا رزومه تان انتخاب شده است؟

ممکنست به هر دلیلی از نظر مدیر استخدام، رزومه شما مورد توجه قرار بگیرد حتی به خاطر آدرس پستی اش. به لحاظ حرفه ای این نکته نباید مهم باشد ولی بعضی اوقات اتفاق می افتد.
چرا چنین اتفاقی می افتد؟ مطمئنا مدیران استخدام همیشه به دنبال بهترین متقاضیان می گردند، ولی در کنار این قضیه می خواهند که فرآیند مصاحبه هم تا حد ممکن ساده و موثر برگزار شود. معمولا ترجیح اینست که متقاضیان در مناطق نزدیک به محل کار زندگی کنند و به این ترتیب ملاقات حضوری خیلی راحت و سریع انجام پذیر است و هزینه اضافی برای شرکت در پی نخواهد داشت. تقاضاهایی که از استان ها یا ایالت های دیگر باشند سخت و پرهزینه اند. ترتیب دادن مصاحبه مکنست چند روز یا پند هفته طول بکشد و گاهی شرکت مجبور به پرداخت هزینه سفر متقاضی می شود، پس می توان گفت که چنین موقعیتی خیلی مطلوب مدیر استخدام نخواهد بود.
هرچند از نظر منطقی درست به نظر نمی آید ولی یکی از فرضیات مدیران استخدام محل سکونت متقاضیان است. اگر متقاضی خیلی دور از شرکت زندگی کند احتمالا از نظر مدیر استخدام یک دردسر تازه شروع شده است. یکبار از من خواسته شد که برای یک خرده فروشی نماینده فروش استخدام کنم، و به من گفتند که تنها از بین متقاضیانی که فاصله محل زندگیشان تا فروشگاه بیشتر از چند مایل نیست شخص مورد نظر را پیدا کنم. مدیر فروشگاه معتقد بود که فروشنده باید حوالی فروشگاه زندگی کند چرا که طی کردن مسافت طولانی برای رسیدن به سر کار به معنی گاه وبیگاه دیر رسیدن خواهد بود.

اگر برای تقاضاهای شغلی تان دعوت به مصاحبه نمی شوید، به "مسئله" مسافت دقت کنید. شاید بهتر باشید که قسمت آدرس محل سکونت را از رزومه حذف کنید. آدرس از اجزای ضروری رزومه نیست چون قرار نیست چیزی از طریق پست برایتان ارسال شود. حذف آدرس ممکنست مانع این نگاه اولیه شود و حداقل شما را به مرحله مصاحبه تلفنی برساند تا در مرحله بعد به شرح توانایی هایتان بپردازید.

ارزیابی رزومه من

رزومه فعلی شما چقدر مناسب و کاراست؟
اولین مرحله برای اطمینان از گرفتن شغل مورد نظر انتخاب رزومه مناسب است. رزومه قدرتمندی که به شکل مناسبی آماده، ارائه و نوشته شده باشد و به شیوه موثری دستاوردها و مهارت های شما را  ارائه کرده باشد، لازمست و در غیر اینصورت جستجوی شما برای شغل بسیار طولانی تر از مدت پیش بینی شده خواهد بود. یادتان باشد که رزومه سند بازاریابی است و می تواند دلیل قانع کننده ای برای دعوت شما به مصاحبه باشد.

15 سوال زیر را در مورد رزومه تان جواب دهید تا ببینید که ارزش رزومه تان چقدر است:

·         آیا رزومه سلیس و روان است و خواننده به راحتی می تواند سوابق کاری شما را بخواند؟
·         آیا در مورد موفقیت های شغلیتان در رزومه نوشته اید؟
·         آیا موفقیت ها را با ارائه شواهد روشن کرده اید؟
·         آیا مهارت های اصلی خود را در رزومه بیان کرده اید؟
·         آیا رزومه را به ترتیب زمانی نوشته اید و آن را با مشخص کردن تاریخ ها، عناوین و موقعیت های شغلی تکمیل نموده اید؟
·          آیا رزومه را در ارتباط با شغل مورد تقاضا هدف گذاری کرده اید؟
·         آیا تعداد صفحات رزومه مناسب است، خیلی کوتاه یا خیلی طولانی نیست؟
·         آیا مهارت و دستاوردهایتان را با اهداف شغل مورد نظر تطبیق داده اید؟
·         آیا از کلمات کلیدی استفاده کرده اید؟
·         فکر می کنید وقتی مدیر استخدام رزومه شما را بخواند، برای مصاحبه با شما ترغیب شود؟
·         آیا رزومه ساختار و قالب مناسبی دارد؟
·         فکر می کنید که رزومه تان توانایی مقابله و رقابت دارد و فرصت خوبی برای به دست گرفتن شغل برای شما فراهم می آورد؟
·         آیا کاورلتری که دارید رزومه را به خوبی معرفی کرده است؟
·         اگر برای شغلی به صورت آنلاین اقدام کرده اید که ممکنست بین 100تا300 متقاضی دیگر هم داشته باشد، فکر می کنید بین 10 درصد اول قرار بگیرید؟
برای هر پاسخ مثبت یک امتیاز در نظر بگیرید. آیا نمره تان 12 یا بالاتر شد؟ با نمره 12 و بیشتر رزومه احتمالا در 20 درصد اول جا می گیرد و شانس خوبی برای پیدا کردن شغل به شما خواهد داد. ولی فراموش نکنید که رزومه باید بهتر از این حرف ها باشد چراکه لازمست جزو 10 درصد اول قرار بگیرید.

تهیه رزومه و کاورلتر - بخش سوم


این مطلب در ادامه  تهیه رزومه و کاور لتر - بخش دوم  میباشد.

اهمیت رزومه تا چه حد است؟

وقتی زمان جستجو برای شغل جدید فرا می رسد، رزومه مهمترین خط ارتباطی بین شما و شغل احتمالی آینده تان است. اما وقتی به مصاحبه رفتید و این جمله را شنیدید که شما استخدام شدید
رزومه تبدیل به سندی بی ارزش می شود تا وقتی که بخواهید چالش جدیدی را شروع کنید و لازم شود رزومه تان را طراحی مجدد و دوباره مراحل یافتن شغل را طی کنید.

در آمارگیری جدیدی که در یک کالج انجام شد، بیشتر از 90 درصد دانشجویان ایده ای در مورد چگونه نوشتن رزومه خوب نداشتند و 95 درصد اصلا نمی دانستند که باید دستاوردها و پیشرفت ها را در رزومه آورد. در شرایط اقتصادی فعلی لازمست که رزومه هم شکل و ساختار مناسبی داشته باشد و هم خوانا و خوشایند در چشم خواننده جلوه کند. برای هر شغلی که فرم پر می کنید، امکان دارد که 100،200و گاهی 300 نفر دیگر هم با توانایی هایی مشابه شما متقاضی همین شغل باشند.

با وجود اینهمه متقاضی جای تعجب نیست که صاحب رزومه نامناسب به مصاحبه دعوت نشودبا تجربه ای که دارم معتقدم دلیل اصلی پذیرفته نشدن افراد ربطی به داشتن یا نداشتن مهارت و سابقه ندارد بلکه در بیشتر اوقات رزومه شان آنقدر خوب نوشته نشده که به مصاحبه دعوت شوند. نباید اجازه دهید که چنین اتفاقی برای شما بیفتد. اگر نوشتن رزومه شما را دچار اضطراب می کند بهتر است از یک رزومه نویس حرفه ای آشنا به استادنداردهای کانادایی کمک بگیرید کاری که این روزها خیلی از متقاضیان انجام می دهند. در کانادا سازمانی های غیر انتفاعی این خدمات را به صورت رایکان اراده میدهند. یادتان باشد رزومه مهمترین ابزاریست که شما برای به دست آوردن شغل در اختیار دارید این اشخاص عموما با بازار کار کانادا آشنایی دارند و به صورت حرفه ای آموزش دیده اند و  می دانند که چطور توانایی های شما را برجسته کند و آنها را به تصویر بکشد. در دنیای رقابتی امروز باید یک قدم از رقبا جلوتر باشید و این کارشناسان حرفه ای به شما کمک می کند تا رزومه تان به بهترین تبدیل شود.

 رزومه حرفه ای چه اطلاعاتی از شما به خواننده می دهد؟

احتمالا شنیده اید که می گویند تصویر از کلام گویاتر است. معانی که در یک تصویر هست به راحتی می تواند ماجرایی به اندازه یک متن طولانی بیان کند و دقیقا در مورد رزومه هم همینطور است. رزومه به خواننده اش این اطلاعات را می دهد که صاحب رزومه چه تیپ شخصیتی دارد و چگونه کارمندی خواهد شد.

به تازگی کارگزار گزینش کارمند برای شرکتی بودم و از من خواسته بودند تا فهرست کوچک پنج نفره ای از افراد مناسب برای شغل مسئول منابع انسانی پیدا کنم. این شغل برای ورود به یک بانک سرمایه گذاری خوشنام بود و با اینکه شرایط مختلفی از جمله تحصیلات در حد لیسانس برای افراد متقاضی داشت ولی مهمترین جنبه، مناسب بودن فرد برای شرکت بود. با انتشار اگهی استخدام در یکی از سایت های آنلاین کاریابی جستجوی افراد مناسب را آغاز کردیم. ظرف سه ساعت بیشتر از 150 رزومه دریافت کردیم و در انتهای روز 400 رزومه دیگر اضافه شده بود. شرکت تماس گرفت و می خواست بداند که ظرف چند روز می تواند افراد مورد نظر را ببیند و بنابراین ما تصمیم گرفتیم که آگهی را از روی سایت برداریم تا به کار مرتب کردن و بررسی رزومه ها بپردازیم و پنج متقاضی برتر را پیدا کنیم.

چگونه در رقابت دوام بیاوریم؟

واقعا روی تاثیر اولیه حساب کنید. تخمین زده شده که مدیر یا کارگزار استخدام برای هر رزومه بیشتر از 15 تا 30 ثانیه وقت نمی گذارد و در این مدت کوتاه تصمیم می گیرد که رزومه را کامل بخواند یا حذف کند. متاسفانه کلید طلایی هم برای تضمین دوام آوردن رزومه در این مرحله وجود ندارد. ولی عوامل دخیل زیادی در حذف رزومه وجود دارد. تجربه به من می گوید که اولین چیزی که در رزومه جستجو می شود حرفه ای نوشته شدن آن است

اشتباهات املایی و دستوری

یک گناه نابخشودنی داشتن غلط دیکته ای در متن رزومه است. اشتباهات دستوری و املایی موج منفی ارسال می کنند که مثلا این فرد بی دقت است، نسبت به کارش تعصب ندارد و آدم حرفه ای نیست. خود من در صورت مشاهده اینگونه اشتباهات رزومه را حذف می کنم.

طرح بندی و نحوه ارائه 

حقیقت مسلم اینست که اگر مدیری روی میزش دو رزومه داشته باشد خود به خود به سمت رزومه ای کشش پیدا می کند که حرفه ای ارائه شده و خواندنش راحت تر است؛ پس برداشت اولیه تاثیر گذارست. در چنین حالتی اگر دو متقاضی مهارت ها و تجربیات یکسانی داشته باشند به راحتی حدس می زنید که کدام رزومه انتخاب می شود. هنگام نوشتن این نکته را در خاطر داشته باشید که رزومه معرف خود شماست. این دو سه صفحه کاغذ همه داراییتان برای اثبات اینست که شما تنها شخص مناسب این شغل هستید. پس تصویری کاملا حرفه ای از خودتان نشان دهید و مطمئن باشید یک پله بالاتر از سایر رقبا ایستاده اید. شاید علاقمند باشید برای فرمت رزومه خود از سایت رایگان  کمک بگیرید. 

 لباسی که برازنده همه باشد وجود ندارد

کسی که به دنبال شغل است از نکات مطرح شده استفاده های زیادی می کند. حتی اگر از الگوهای آماده و تخصصی هم استفاده کند باز هم این نکته ها به کمک او می آیند تا برای مواردی که در رزومه می آید ایده و نظری داشته باشد. شرکت های آنلاینی هستند که برای آماده کردن رزومه الگوهای از پیش تنظیم شده ای دارند. هنگام استفاده از این الگوها مراقب باشید چون شکل ظاهری رزومه، نحوه ارائه و طرح بندی آن در طول سالها تغییرات زیادی کرده است. در دنیای رقابتی که مدیر استخدام برای هر آگهی شغلی 200 تا 300 رزومه دریافت می کند، مسئله مهم درخشیدن
2 رزومه شما میان بقیه است. وقتی از الگوی آماده آنلاینی استفاده کنید که با یک جستجوی ساده در گوگل قابل دستیابی است، شاید الگوی قدیمی و منسوخی باشد که به ضرر شما کار کند. فکر می کنید که این الگوهای رایگان در دسترس واقعا خوب و مفیدند؟ نوشتن رزومه بی نقص برای هر شخص متفاوت است و هر رزومه باید ویژه همان فرد نوشته شود. موقع صحبت از رزومه عالی بی نقص باید گفت لباسی که برازنده همه باشد، وجود ندارد.

اگر اعتماد به نفس لازم برای نوشتن رزومه تان را دارید، نکته هایی که در ادامه می آیند به شما در تهیه چند صفحه باکیفیت و حرفه ای کمک می کند و با ارائه آن به کارفرما نشان می دهید که دنیای کسب و کار را می شناسید و چنین رزومه ای درخواست کار شما را در راس سایر درخواست ها قرار می دهد.

معمولا فعالیت ها را به ترتیب زمانی در رزومه وارد می کنند و فهرست با شغل فعلی یا آخرین شغل شروع می شود. از نقطه گذاری (بالت) برای مشخص کردن وظایف استفاده کنید. اطلاعات شخصی مثل تاریخ تولد، سن، قد، وزن و موارد غیرمرتبط را اصلا وارد نکنید. خلاصه ای از شایستگی هایتان که قدرت شما را نشان می دهد و چشم ها را به سوی خود جلب می کند، در قسمت بالای رزومه بیاورید. این قسمت باید مختصر باشد و بتواند اهداف مشخص و
مخصوص شما را برای همین موقعیت شغلی نشان بدهد. از همه مهمتر رزومه باید حاوی دستاوردها باشد. تفاوت بین رزومه برنده و رزومه ای که حذف می شود در لحاظ کردن دستاوردها در آنست و این بهترین راه مقابله با سایر رقباست. شما باید از طریق رزومه به مدیر استخدام ثابت کنید که دقیقا همان کسی هستید که او دنبالش می گردد. تنها اشاره کردن به وظایف و مسئولیت های قبلی رزومه را متمایز نمی کند. تنها راه برنده شدن دستاوردهای به درد بخوری است که باید به صورتی که جلب توجه کند در رزومه آورده شود.

ممکنست ورود به دنیای کسب و کار و اقتصاد در این روزها دشوار باشد ولی اگر رزومه ای حرفه ای داشته باشید که ساختار و شکل مناسبی داشته باشد و ارزش هایتان را به خوبی نمایش بدهد، می تواند شما را به سوی کارفرمای آینده تان و به مسیر موفقیت بکشاند.

 چرا به جویندگان شغل به رزومه حرفه ای نیاز دارند ؟

در جامعه امروزی که به دست آوردن یا به عبارتی شکارکردن شغل سخت تر و سخت تر شده و نرخ بیکاری بالا رفته است، دلایل زیادی وجود دارد که چرا متقاضیان مشاغل به مراکز مخصوص نوشتن رزومه مراجعه می کنند تا فرصت بیشتری برای موفق شدن به خود بدهندبا رشد اینترنت و امکان دستیابی به متخصصین در همه رشته ها، پیدا کردن یک همکار خبره از همیشه آسان تر شده است. امروزه افراد به جای اینکه تلاش کنند تا خودشان در زمینه های مختلف
مهارت کسب کنند، بیشتر مایلند تا کار را به افراد حرفه ای بسپارند و مطمئن شوند که مسئله شان همان بار اول حل می شود. وقتی آبگرمکن منزلتان ناگهان از کار بیفتد، به لوله کش زنگ می زنید با اینکه احتمال می دهید خودتان هم می توانید آن را درست کنید. در عین حال می توانید به اینترنت مراجعه کنید تا در مورد چگونگی تعمیر آبگرمکن تحقیق کنید. حتی می توانید چند دلاری خرج کنید تا راهنمای گام به گام تعمیرات آبگرمکن برایتان ارسال شود. من یکبار همه این راهها را امتحان کردم و در نهایت دوبرابر هزینه تعمیر خرج شد. از آنجاییکه بیشتر مردم مهارت های کافی برای
تعمیر آبگرمکن را ندارند، در نهایت با آدم حرفه ای تماس می گیرند تا کار را برایشان تمام کند.

نویسنده حرفه ای رزومه چه کاری برای من انجام می دهد؟

سخت ترین جنبه نوشتن رزومه اینست که بدانیم واقعا چه چیزهایی مربوط به رزومه هستند و باید در آن آورده شوند و چه نوع اطلاعاتی رزومه را چشمگیر می کند. در آخرین تجربه ام به عنوان مسئول استخدام با متقاضیانی مواجه شدم که بیشتر از 50 درصدشان برای شغل های مختلف رزومه یکسانی ارسال می کردند و تجربه های مشابهی را در آن می نوشتند. سوال اینست که متقاضی چه بکند تا رزومه اش برجسته و عالی شود و این کاریست که رزومه نویس حرفه ای انجام می دهد. این افراد می دانند که چی ملزوماتی باید در رزومه لحاظ شوند و چگونه می توان این اطلاعات را به
بهترین شکل ممکن ارائه کرد. اگر نتوانید اطلاعات مناسب را به مدیر استخدام نشان دهید دیگر مهم نیست که تحصیلات، مهارت ها و تجربیات شما در چه حدی است و شانس اندکی برای پیدا کردن شغل خواهید داشت.

فرق بین رزومه خوب و بد چیست؟

تفاوت بین این دو اساسی است. تهیه رزومه کاری نیست که با 20 دقیقه نشستن پشت میز، تایپ کردن اسم بالای صفحه و سپس اضافه نمودن سوابق کاری تمام شود تا بعد از آن انتظار داشته باشید برای مصاحبه دعوت شوید. چنین روشی عملی نیست. رزومه خوب نه تنها باید صد در صد شغل آگهی شده را هدف بگیرد بلکه باید بازار کار خاص آن شغل را نیز در نظر داشته باشد. رزومه برای حسابداری با معدنکاری کاملا متفاوت است و باید هریک مناسب همان حرفه نوشته شود. از همه مهمتر پررنگ کردن دستاوردهاست که قانون شماره یک است. در رزومه های معمولی و متوسط تاکید بر وظایف و مسئولیت های روزانه خواهد بود. فرض بر اینست که هر متقاضی در مشاغل قبلی خود چنین کارهایی را انجام داده است. هرچند اینگونه وظایف اهمیت دارند و باید در رزومه آورده شوند ولی تبدیل آنها به دستاوردهاست که باعث می شود رزومه شما در دنیای رقابتی مقاومت کند. این کاریست که رزومه نویس حرفه ای برای شما انجام می دهد.


مطالب مرتبط:

۱۳۹۵/۰۳/۲۰

تهیه رزومه و کاورلتر - بخش دوم


این مطلب در ادامه  تهیه رزومه و کاور لتر - بخش اول  میباشد.

آیا شایستگی های لازم برای شغل موردنظر را دارید؟

فکر می کنید که توقعات و توانایی های واقعی تان متناسب با مشاغلی که برایشان درخواست می دهید  هست؟ خیلی وقت ها افراد وقت خود را با اقدام کردن برای مشاغلی که مناسب آنها نیست تلف می کنند. چند وقت پیش درباره رزومه جوانی کار می کردم که دوسال سابقه کار در بازار داشت ولی تجربه کار مدیریتی نداشت. این جوان با مهارت ها و تجربه ای که داشت برای کسی در بازار خرید و فروش کار می کرد. او به مدت یک ماه برای مشاغل مدیریتی درخواست کار فرستاده بود که درآمدشان دو برابر درآمد فعلی اش بود ولی حتی برای یک مصاحبه کاری هم دعوت نشده بود.

یادتان باشد همانقدر که انتخاب هدف بزرگ و درست مهم است، به همان اندازه هم باید در مورد مهارت ها و تجربه هایی که دارید واقع بین باشیدچنانچه شایستگی های لازم را دارید، آیا این احتمال می رود که رزومه مانع به دست آوردن شغل مطلوب شما باشد؟

ممکنست مهارت، تجربه و دستاوردهای حرفه ای بسیار خوبی داشته باشید و فردی کاملا مناسب برای شغلی باشید ولی به مصاحبه آن شغل دعوت نشوید، دلیل آن چیست؟ 

برداشت اولیه در مورد شما زمانی شکل می گیرد که مدیر استخدام شرکت رزومه شما را نگاه می کند، در لحظات اول آنچه می بیند و آنچه می خواند بسیار تاثیرگذار است. با شخصی کار می کردم که به تازگی از دانشکده حقوق فارغ التحصیل شده بود و برای پیداکردن شغل مناسب به مشکل خورده بود. در دوره تحصیلیاش شاگرد ممتاز بود و حالا یک فارغ التحصیل تازه نفس بود که می خواست در یکی از شرکت های بزرگ حقوقی مشغول کار شود. مشاغلی که برایشان درخواست کار فرستاده بود کاملا مناسب شرایط او بود. رزومه اش را به همه شرکت های حقوقی شهرش فرستاده بود ولی یک بار هم به مصاحبه دعوت نشده بود، حتی شرکت های کوچک هم شانسی به او نداده بودند. وقتی به رزومه اش نگاهی انداختم متوجه نکته ای شدم. هر آنچه که مربوط به تحصیلات دانشگاهی و فعالیت های دوران دانشکده این جوان بود در صفحه سوم رزومه قرار داشت و در دو صفحه اول درمورد کارهای نیمه وقت دوران دبیرستان و دانشکده توضیح داده شده بود. به این ترتیب مهم ترین بخش رزومه یعنی تحصیلات او اصلا دیده و خوانده نمی شد و وقتی مدیر استخدام صفحه اول را می خواند رزومه را حذف می کرد.

در شرایط امروزی به نظر می آید که هر متقاضی حدود 15 تا 20 ثانیه فرصت دارد تا توجه خواننده رزومه را جلب کند. اگر مطالب مهم را در صفحه پشت قرار دهید، توجه خواننده را به بخش های کاملا نامرتبط با شغل موردنظر معطوف کرده اید.

سوالهایی از یک رزومه نویس حرفه ای در مورد چگونگی نوشتن رزومه 

۱- مسئول منابع انسانی و کارفرما از رزومه چه می خواهند؟

فرقی ندارد که شما دانشجو باشید یا فارغ التحصیل یا یک مدیر اجرایی، قسمت های مهم رزومه برای همه یکسان است. کارفرما و مسئول استخدام در رزومه به دنبال دستاوردها و ارزش افزوده ای که شما به شرکت او می برید می گردد. بسیاری از مواقع متقاضی کار، روی وظایف و مسئولیت هایش تاکید زیادی می کند. هرچند این موارد هم اهمیت دارد اما باعث نمی شود تا متقاضی در سطح بالاتری از سایر رقبایش قرار بگیرد. مهمترین بخش رزومه شفاف کردن دستاوردها با ارائه نمونه است.

۲-می توانید با ذکر مثال بگویید که چرا برخی رزومه ها فقط خط اولشان خوانده می شود و کنار گذاشته می شوند؟

این امر دلیل واضحی ندارد ولی عوامل مختلفی در آن دخیل هستند و این عوامل می توانند منجر به زدن دکمه حذف از سوی مدیر استخدام شوند. متقاضیان باید توجه داشته باشند که به طور بالقوه هر شغلی می تواند 100یا 200 یا 300 خواهان داشته باشد. در مورد شخص متقاضی این رزومه است که اولین تاثیر را بر مدیر استخدام می گذارد. استفاده از فونت های فانتزی، جمله های طولانی، اشتباهات املایی و دستوری، برخی از دلایل حذف رزومه هاست و گاهی مدیر استخدام نیازی به خواندن بقیه رزومه نمی بیند.

۳-چطور می شود کاری کرد که رزومه برجسته و عالی شود؟

کلید اصلی نوشتن رزومه به شکلی حرفه ای است. یادتان باشد که هدف رزومه دعوت شدن به مصاحبه است، نه آویخته شدن به دیوار به عنوان اثر هنری. اگر در یک فرصت شغلی در مورد توانایی های مدیریتی سوال شده در رزومه در مورد روش هایی که در نقش مدیر به کار برده اید صحبت کنید و نگذارید که خواننده رزومه درباره توانایی های شما مجبور به حدس و گمان شود.

۴-ممکنست نکته ای را ذکر کنید که رزومه را به سمت مصاحبه سوق می دهد؟

رزومه ای که بر اساس دستاوردها و پیشرفت های کاری نوشته شده باشد.

۵-با توجه به تجربیات شما، چه اشتباهاتی بیشتر در رزومه ها دیده می شود؟

پنج اشتباه عمده ای که معمولا هرروز در رزومه های مختلف می بینم عبارتند از :

  •  استفاده از مخفف نویسی های معمول در پیامک ها
  •  ذکر نکردن یا برجسته نکردن دستاوردها
  •  ذکر نکردن تاریخ ها
  •  نوشتن اطلاعات نا مرتبط و زیاده گویی
  •  داشتن اشتباهات املایی
۶-نظرتان در مورد اضافه کردن بخش اهداف حرفه ای (career objective) چیست؟

چیزهایی مثل خلاصه سوابق کاری یا اهداف حرفه ای وقتی که خوب نوشته شوند به ارزش رزومه شما می افزایند. اما اگر آنها را بد بنویسید یا خیلی کلی و معمولی باشند، اثر منفی دارند. از نظر من بد نیست که این موارد به منظور معرفی متقاضی نوشته شوند. در هر صورت باز هم مهم اینست که اطلاعاتی در مورد ارزش فعالیت های سابق شما در آن لحاظ شود. جملات کلی مانند : شخصی سخت کوش و صادق که قادر به حل مشکلات است، فایده ای برای رزومه ندارد.

۷-ممکنست با ذکر مثال بگویید وجود وقفه بین سالهای اشتغال چگونه توجیه می شود؟

این مسئله از قسمت های دشوا رزومه نویسی است. می دانید که نامه معرفی رزومه یا کاورلتر همراه با خود رزومه دست به دست می چرخد و اگر دارای ساختار مناسبی باشد می تواند چنین مسئله ای را به خوبی توضیح دهد. چندی پیش به یک مدیر اجرایی نسبتا مسن در این مورد کمک می کردم. او به مدت دوسال کار نکرده بود و در این مدت به منظور انجام یکسری فعالیت های اجتماعی مسافرت کرده بود. ما مسئله فعالیت های اجتماعی را در رزومه او وارد کردیم تا نشان دهیم که او در این مدت مشغول انجام کاری با هدف مشخصی بوده است. همچنین ذکر کردیم که او
بعد از بیست سال کار بدون وقفه مدتی از حرفه اش فاصله گرفته تا بتواند کارهایی را انجام دهد که در دوران خدمت به دلیل تعهدات شغلی قادر به انجام آنها نبوده است.

۸- آیا اضافه کردن بخش علایق و سرگرمی ها لازمست؟

اگر چنین مواردی ارزش رزومه را بالا می برد می توانید آنها را اضافه کنید در غیر اینصورت خیر. به یاد داشته باشید که همه چیز باید در راستای به دست آوردن شغل مورد نظر باشد.

۹- حجم رزومه چقدر باید باشد؟

جواب دقیقی برای این پرسش وجود ندارد ولی رزومه استاندارد دو تا سه صفحه است و البته بستگی به پایه شغلی متقاضی هم دارد. کسانی که تازه فارغ التحصیل شده اند یا افراد جوان حرفه ای که سالهای کمی کار کرده اند معمولا رزومه ای دو صفحه ای خواهند داشت. کسانیکه سالهای بیشتری کار کرده اند احتمالا  سه  صفحه برای نوشتن تمام دستاوردها و پیشینه کاری خود نیاز دارند.

۱۰-آیا لازمست کلیه سوابق کاری آورده شوند یا فقط ذکر سوابق مرتبط با فرصت شغلی مورد نظر کافی است؟

پاسخ این سوال در مورد هر متقاضی فرق می کند. مشخص است که سابقه کاری دانشجویان یا فارغ التحصیلان تازه کار نسبت اشخاصی که چندین سال کار کرده اند کمتر است. بنابراین نوشتن همه سوابق هرچند نامرتبط با شغل مورد نظر، به خواننده رزومه این آگاهی را می دهد که به هر حال آنها یکسری تجربیات کاری دارند. ولی کسانی که سالها مجری کارهای مختلفی بوده اند، بهتر است که موقعیت های قبلی مرتبط با شغل جدید را در رزومه وارد کنند.

نوشتن رزومه برای شغل های اجرایی / مدیریتی

بهترین راه نشان دادن توانایی های حرفه ای شما رزومه است. رزومه اولین نقطه برخورد و اولین تاثیری است که شما بر مخاطب خود می گذارید و این روزها خیلی روی آن حساب می شود. اگر می خواهید رزومه تان تاثیر گذار باشد و مورد توجه قرار بگیرد باید خیلی کامل و حرفه ای نوشته شوددر اینجا به چند مفهوم اصلی در مورد رزومه هایی برای مشاغل اجرایی اشاره می کنیم . این موارد جزو توقعاتی است که یک مسئول منابع انسانی خبره از چنین رزومه هایی دارد.

رزومه اجرایی باید بتواند برای مهارت های شما مشتری پیدا کند و تجربیات و شایستگی های شما را برجسته کند. به عنوان یک مدیر اجرایی توقع می رود که بتوانید به خوبی مسئولیت ها و وظایف قبلی خود را در رزومه پیاده کنید. از آنجاییکه تجربه کاری شما در چنین مشاغلی است تنها نوشتن فهرستی از وظایف کاری برای داشتن رزومه ای عالی و برجسته کافی نیست. تمرکز رزومه باید بر یکسری مهارت های ناملموس و درونی شما باشد که با خود به کار جدید خواهید آورد و همچنین لازمست دیدگاه ها و مهارت های خود را در آن منعکس سازید.

قبل از نوشتن رزومه خودتان را به جای خواننده آن یا کارفرما قرار دهید. برای هر شغل اعلان شده باید ویژگی های همان شغل را هدف بگیرید و رزومه را مستقیما خاص همان شغل بنویسید. اگر تاکید روی توانایی رهبری تیم است، لازمست که نمونه هایی از کارهای قبلی تان در رابطه با هدایت پروژه ها بیاورید و بخش هایی از پیشینه کاریتان که در آن مسئولیت سرپرستی ، مدیریت یا رهبری تیمی بر عهده داشته اید پررنگ جلوه دهید.

ذکر مثال با اعداد و ارقامی که قابل درک و سنجش باشند به بالا بردن سطح رزومه کمک می کندبه جای استفاده از عبارت های غیرواضح مثل " فراتر رفتن از هدف تعیین شده برای فروش ظرف مدت یک ماه"، عبارت هایی را به کار ببرید که نشاندهنده انجام درست کاری است و برای اثبات آن شواهدی اضافه کنید، مانند " در بازار شدیدا رقابتی موجود توانستیم در مدت 12 ماه به میزان 25 درصد بیشتر از هدف اولیه فروش کنیم و در مجموع درآمد شرکت 100،000 دلار افزایش یافت

ده گام اصلی برای داشتن رزومه اجرایی عالی

گام 1- اعلان مربوط به شغل را به دقت بخوانید و شروع به یادداشت کردن اهداف کاری در راستای آن کنید.
گام 2- مشخص کنید که چه تجربیات و مهارت هایی برای این موقعیت کاری مناسب هستند.
گام 3- فهرست کوتاهی از تجربیات و شایستگی های خودتان تهیه کنید که هماهنگی شما را با این شغل نشان می دهد.
گام 4- در سوابق قبلی تان به دنبال دستاوردهایی بگردید که نشان می دهند شما به شکل موثری می توانید مسئولیت های این شغل را برعهده بگیرید.
گام 5- در مورد کارهایی که به انجام رسانده اید مختصر ولی با دقت طوری بنویسید که روی توانمندی های شما در اداره کردن موقعیت جدید تاکید شود. مشخص کردن این نکته هم حائز اهمیت است که کارکرد شما چگونه برای کارفرمای قبلی مزیت هایی به همراه داشته است.
گام 6- پیشینه کاری خود را به ترتیب زمانی و با تاکید بر دستاوردها تنظیم کنید. تمرکز را روی قسمت هایی بگذارید که در مورد ارزش افزوده فعالیت هایتان صحبت می کنید. ( درآمد و سود افزوده، کمتر شدن هزینه ها، پیاده سازی طرح جدید، بالابردن صحت و دقت کار، کارهای پروژه ای، توسعه علمی نیروی انسانی، نوآوری در مدیریت، جایزه ها و تقدیرنامه ها)
گام 7- مراتب علمی و تحصیلات خود را به ویژه اگر مرتبط با شغل موردنظر است، فراموش نکنیدبه عنوان یک مدیر اجرایی احتمالا دوره ها و کارگاه های آموزشی مرتبطی را گذرانده اید و همه اینها به پربار شدن رزومه شما کمک می کند.
گام 8- نحوه ارائه و نمایش کار بسیار حیاتی است و کلید اصلی سازگاری مطالب است.
گام 9- هدف رزومه ارائه مطالب مرتبط با شغل اعلان شده و به دست آوردن آن شغل است. در سطوح اجرایی، مدیر استخدام به کل پیشینه کاری شما نگاه می کند و همه عناصر ملموس و غیرملموسی را که از شما یک مدیر اجرایی ساخته است را بررسی می کند تا مطمئن شود که شما می توانید کسب و کار آنها را در مسیر رو به رشدی هدایت کنید. همانطور که اشاره شد کارفرمایان برای استخدام در سطوح اجرایی به چیزهایی بیشتر از سوابق کاری توجه می کنند.
گام 10- به کاربردن کلمات استراتژیک و کلیدی را فراموش نکنید. در کل رزومه ممکنست ده تا دوازده کلمه کلیدی وجود داشته باشد که نشاندهنده مهارت های اصلی شما هستند. این گونه کلمات که به آنها اشاره می کنیم باید در رزومه شما به چشم بیایند : طرح های تکنیکی و استراتژیک- مدیریت روابط- توسعه علمی منابع انسانی- توسعه کسب و کار جدید- تیم سازی- آموزش و مربی گریروابط فروشنده و خریدار- حفظ و نگهداری حساب ها- جذب مشتریان بالقوه- معرفی، عرضه و مذاکره.